به طور کلی میتوان سیر تکاملی تبلیغات را به سه بخش دوران باستان، جارچیان شهری و ماشین چاپ تقسیم کرد. در حقیقت این سه دوره زمانی، شکل سنتی تبلیغات بوده و پس از اختراع ماشین چاپ توسط یوهانس گوتنبرگ در قرن پانزدهم میلادی و همچنین ظهور آژانس های تبلیغاتی در نیمه های قرن نوزدهم وارد عصر طلایی تبلیغات شدیم. 

دوران باستان و جارچیان شهری

اطلاعات ضد و نقیضی در خصوص نقطه دقیق پیدایش تبلیغات وجود دارد. برخی معتقدند دیوار نگاره ها و نقش نگاره ها روی اشیایی مانند سفالینه ها، کوزه ها و مانند آن نقطه شروع تبلیغات بوده است و همچنین برخی اعتقاد بر این دارند که تبلیغات از آگهی یک پارچه فروش مصری برای پیدا کردن برده فراری خود به نام شم در 3000 سال قبل از میلاد شروع شده است. بعد از بررسی اجمالی تبلیغات در دوران باستان، نوبت به جارچیان شهری آتن می رسد که با استفاده از پیام های شفاهی به معرفی محصولات یا خدمات و جذب خریداران می پرداختند. به طور خلاصه می توان گفت تبلیغات از کشورهای مصر، یونان و امپراتوری روم سرچشمه گرفته است. 

گوتنبرگ و تحول شگرف

با اختراع ماشین چاپ توسط یوهانس گوتنبرگ، صنعت مطبوعات و نوشته های چاپ شده نیز رواج پیدا کرد تا جایی که مدتی بعد ویلیام کاکستون با انتشار آگهی های تبلیغاتی در مطبوعات، تبلیغات چاپی را بنیان نهاد. با رونق گرفتن صنعت چاپ و مطبوعات، روزنامه ها نیز پا به عرصه حضور گذاشتند و در مدت زمان اندک، محبوبیت بالایی میان مردم کسب کردند. در این دوره آگهی های تبلیغاتی بیشتر بر اطلاع رسانی متمرکز بود و جنبه رقابتی نداشت، اما در سال 1710 یک آگهی با تمرکز بر ویژگی ها و مزیت رقابتی محصول چاپ شد و تفکری جدید در تبلیغات شکل گرفت. 

انقلاب صنعتی و شروعی مدرن

با راه افتادن چرخ صنعت به سبب وقوع انقلاب صنعتی، تولیدات انبوه کارخانجات، تنوع محصولات، گسترش شبکه حمل و نقل به همراه ایجاد فرهنگ مصرف گرا میان مردم، استفاده از استراتژی های مختلف بازاریابی، تبلیغات رقابتی و شعار ها افزایش یافت. نکته جالب توجه در این عصر ارتباط میان صنعت خودروسازی و تبلیغات محیطی است، چرا که اولین بیلبورد تبلیغاتی در سال 1835 در سطح شهر نصب شد. به دنبال آن و با پیشرفت صنعت اتوموبیل سازی، گونه های دیگری از تبلیغات محیطی نظیر عرشه های پل، استرابورد ها و استند ها نیز مورد استفاده قرار گرفتند.    

رادیو و تلویزیون

پس از مخابره اولین پیام در رادیو توسط مارکنی در سال 1898، همان اطلاعاتی که در مطبوعات به دست مردم مانند اطلاعیه ها، سرگرمی ها و مانند آن می رسید، توسط رادیو نیز به مردم مخابره میشد اما با یک تفاوت؟ در پیام های مطبوعاتی، فقط قشری که سواد خواندن و نوشتن داشتند قادر به استفاده از آنها بودند اما در رادیو تقریبا همه اقشار می توانستند از این اطلاعات بهره مند شوند. همچنین در سال 1992 نیز رادیو تجاری سازی شد و تبلیغات به رادیو نیز راه پیدا کرد. از مزیت رادیو در دنیای تبلیغات می توان به افزایش شمار افراد جامعه هدف اشاره کرد. 

تلویزیون نیز مسیری پر پیچ و خم را طی کرد تا پا به خانه های مردم بگذارد و سرانجام در سال 1925 تبلیغات با تعرفه 9 دلار برای یک ثانیه وارد تلویزیون شد. 

عصر طلایی

اما با فرا رسیدن دهه 50 میلادی، عصر طلایی تبلیغات در ایالات متحده آمریکا آغاز شد و تا اواخر دهه 80 میلادی ادامه داشت. در این زمان کسانی مانند دیوید اگیلوی بزرگ وارد خیابان مدیسون شده و انقلابی عظیم را در صنعت تبلیغات شکل دادند. شکل سنتی تبلیغات جای خود را با خلاقیت، جذابیت بصری و مفهومی بودن متن تبلیغ عوض کرد. در عصر طلایی، تلویزیون به عنوان ابزار اصلی تبلیغات مورد استفاده قرار گرفت. بیشتر شرکت ها پروژه های برندینگ و کمپین های تبلیغاتی خود را آغاز کردند که هنوز هم پس از گذشت سالها زبانزد فعالان این حرفه است که میتوان به کمپین های فولکس واگن، کوکا کولا و مارلبرو اشاره کرد.  

تبلیغات در دوران کنونی

با گذشت زمانی نسبتا زیاد از عصر طلایی تبلیغات، همچنان شاهد افزوده شدن سبک های جدیدی هستیم. از سازه ها و ماکت های حجمی گرفته تا سبک های مفهومی کپی رایتینگ، تلویزیون های شهری در ابعاد گوناگون، تبلیغات CGI ، گوریلا مارکتینگ، استفاده از فضای تبلیغاتی حمل و نقل عمومی و تبلیغات در فضای مجازی همگی انواع مدرنی از تبلیغات هستند که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند تا کسب و کار ها را به اهداف خود در زمینه برندینگ، مارکتینگ و تصاحب سهمی قابل توجه از بازار برسانند.

شروع تبلیغات در ایران

تبلیغات مدرن در ایران از سال 1325 شروع شد. در ابتدا تبلیغات فقط در سینماها بصورت تیزر هایی در ابتدا، میان یا انتهای فیلم ها بود که بصورت ترکیب تصویر و صوت برای مخاطبین پخش می شد. با گذشت زمان و ظهور چاپ های رنگی و همچنین ازدیاد تعداد فروشگاه ها و خریداران، استفاده از پلاکارد های تبلیغاتی، کاتالوگ ها و بروشور ها افزایش یافت. سر انجام از سال 1335 و با راه اندازی رادیو و شبکه های مختلف تلویزیونی، تبلیغات بر بستر این دو پلتفرم نیز آغاز گردید. در همین زمان استفاده از تبلیغات در اتوبوس های درون و برون شهری و همچنین ایستگاه های راه آهن نیز رواج یافت. از درخشان ترین افتخارات کسب شده ایرانیان در آن زمان، برنده شدن جایزه سازمان جهانی تبلیغات در سال 1971 توسط سازمان فاکوپا بود. فاکوپا به گونه ایی در انجام وظایف خود موفق عمل کرد که فرهاد هرمزی، بنیان گذار این سازمان به عنوان نایب رییس سازمان جهانی تبلیغات برگزیده و موفق به برگزاری کنگره جهانی تبلیغات در ایران شد.